logo-apotheek.gif (6848 bytes)

Automatische Externe Defibrillator (AED) 

 Adres : Leeuwarderweg 61, 9005 ND Warga
 Telefoon : 058 - 255 1261
 Fax : 058 - 255 1025
 Spoednummer : 058 - 255 1125

 
Actuele berichten

 Home

 Personeel in de praktijk

 Afspraak maken

 Spreekuur en visite

 Telefonisch spreekuur

 Uitslagen via telefoon

 EPD

 Herhaalrecept

 Aanmelding nieuwe patiŽnt

 Avond-, nacht- en
 weekenddiensten

 AED (defibrillator)

 Griepvaccinatie

 Reizigersadvisering

 Belangrijke telefoonnummers

 PatiŽntenfolders

 

Er is een AED in de praktijk. AED is een hulpmiddel dat gebruikt kan worden bij een reanimatie. Zowel de huisartsen als de assistentes hebben een diploma voor reanimatiehulpverlener.

 

De AED kan levensreddend zijn voor iemand die getroffen wordt door een plotselinge hartstilstand (de doodsoorzaaknummer ťťn in Nederland). Jaarlijks overlijden veel patiŽnten hieraan buiten het ziekenhuis. Vaak laat professionele hulpverlening te lang op zich wachten.
 

 

Omdat de huisartsenpraktijk dichterbij de patiŽnten is dan de ambulancepost, kan de huisarts vaak sneller ter plekke zijn dan de ambulance. De huisarts kan dan beginnen met reanimeren en indien nodig de AED gebruiken. Hierdoor kunnen mťťr mensen een hartstilstand overleven. 

 

Bij plotseling verdenking hartstilstand: in elkaar zakken patiŽnt, niet aanspreekbaar, soms ook niet ademen, gťťn polsslag : bel 2551125 en 112,  start zo snel mogelijk met hartmassage en beademen.

Informatie over AED van De Nederlandse Hartstichting:

 

Bij een plotselinge hartstilstand stopt het hart met pompen en staakt de bloedsomloop. Meestal is dit het gevolg van een chaotisch hartritme waardoor de hartspier niet meer samentrekt. Zonder ingrijpen leidt een hartstilstand binnen enkele minuten tot onherstelbare hersenschade en de dood. Door hartmassages te geven, te beademen en een automatische externe defibrillator (AED) in te zetten (indien beschikbaar), wordt een kans op overleven geboden.

 

De AED kan het hart met een schok het ritme en de pompfunctie teruggeven. De AED leest via de aangebrachte elektroden het hartritme en geeft een schokopdracht als sprake is van een chaotisch hartritme. Bij andere ritmestoornissen worden andere opdrachten gegeven. De AED geeft gesproken opdrachten.

 

Steeds meer worden initiatieven opgezet door burgers om een AED in hun buurt geplaatst te krijgen. Zij doen dit in samenwerking met gemeenten, huisartsen, politie, brandweer, bedrijven, EHBO-post, winkeliers en buurtverenigingen. Vaak hangen AED's in openbare ruimten.

 

Herhalingscursus 2014